Kapustnica patrí k tradičným štedrovečerným jedlám a mnohí si Vianoce bez nej nevedia predstaviť. Recepty na ňu sú však rôzne. Prinášame niekoľko tipov, ako uvariť kapustnicu trochu inak. Vyberte si z tradičných receptov, ktoré sú staré vyše sto rokov.
Na Slovensku bola kyslá kapusta spolu so zemiakmi jednou z hlavných potravín a nesmela chýbať ani na štedrovečernom stole. Iná však bola v katolíckych a protestantských obciach. Protestanti jedli mäsovú kapustnicu a dopriali si aj zabíjačkové jedlá. Katolíci na Štedrý deň jedli pôstnu kapustnicu. Prejdime teda na prvý recept:
Kapustnica s údeným mäsom
Ingrediencie:
- 250 g údeného bravčového bôčika
- 500 g kyslej kapusty
- vodu
- lyžicu mletej sladkej červenej papriky
- lyžicu masti
- štipku soli
Postup:
- Údené mäso uvaríme do polomäkka.
- Vyberieme z vody a pooberáme od kosti
- Nakrájané na kocky ho vrátime do hrnca a pridáme kyslú kapustu
- Tú musíme pokrájať na menšie kúsky
- Na záver do kapustnice pridáme uvarené a pokrájané zemiaky.
- Keď je mäso uvarené, kapustnicu zahustíme zápražkou, do ktorej primiešame osmaženú na masti mletú sladkú papriku
- Polievku necháme prejsť varom a nakoniec ju osolíme
Tieto recepty pochádzajú z vyše storočnej kuchárky a žiadne hríby alebo slivky v nich nenájdete. Tie sa objavujú až v novších receptoch z 30. rokov minulého storočia. Iný kraj – iná kapustnica. Nikde inde na svete nenájdeme toľko receptov na polievku z kyslej kapusty, ako v krajine pod Tatrami.
Pôstna kapustová polievka
Ingrediencie:
- 5 zemiakov
- vodu
- soľ
- hrsť kyslej kapusty
- 20 g hladkej múky
- lyžicu konopného oleja
Postup:
- Pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode
- Keď sú zemiaky mäkké, do hrnca pridáme kyslú kapustu
- Medzičasom urobíme riedku zápražku
- Múku opražíme na konopnom oleji a zmes rozriedime trochou vody
- Hotovú zápražku prilejeme do polievky a necháme prejsť varom
V každom kraji sa varieva vianočná kapustnica trochu inak. Napríklad na západnom Slovensku sa do nej pridávajú hríby, mäso, slivky a v niektorých rodinách aj smotana. Voňavá kapustnica v okolí Zvolena je nepredstaviteľná bez údených klobás. Na Orave ju pripravujú s hubami, údenou rybou, so smotanou a zemiakmi. V niektorých lokalitách na východnom Slovensku sa do vianočnej kapustnice pridáva pretlak, ryža a krúpy.
Tradičná kapustnica
Ingrediencie:
- 1kg údeného kolena
- 0,5 kg bravčového pliecka
- 0,5 kg špikových kostí
- 0,4 kg dobrej domácej údenej klobásy
- 1 kg kyslej kapusty (musí byt naozaj dobrá – napríklad z trhu)
- 80 g sušených hríbov (najlepšie domácich – nie z obchodu)
- 0,3 kg cibule
- 0,1 kg bravčovej masti
- 20 g červenej mletej papriky (najlepšie kvalitnej maďarskej)
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 1ks čili papričky
- 4 ks bobkového listu
- 2 g celého čierneho korenia
- 2 g nového celého korenia
- 0,5 g celej rasce soľ – podľa potreby
- 0,2 kg kyslej smotany
Postup:
- Z údeného kolena, bravčového pleca, zo špikových kostí, z bobkového listu, celého nového a čierneho korenia si spravíme silný vývar. Varíme min. 3 hodiny.
- Keď je vývar hotový, mäso nakrájame na kocky a tak isto aj koleno, ktoré oberieme, kožu z kolena nakrájame tiež na kocky, ktoré pridávame do kapustnice. Takto nakrájané mäso potom vložíme tesne pred koncom do kapustnice a chvíľočku povaríme.
- Cibuľu si nakrájame na mesiačiky a orestujeme na bravčovej masti, pridáme rascu a opražíme dozlata.
- Pridáme presekanú kyslú kapustu, aby sme v nej nemali dlhé kusy.
- Kapustu nepremývame, len vytlačíme vodu, ktorú si odložíme a prípadne dochutíme kyslou vodou kapustnicu podľa potreby.
- Po orestovaní aj kapusty a zmiešaní s cibuľou podlejeme hotovým vývarom, do ktorého pridáme aj sušené hríby, ktoré sme si pred tým namočili do vody a vložíme do kapusty aj s vodou, v ktorej sa namáčali (pre lepšiu arómu), nasekáme si cesnak nadrobno a tiež pridáme do kapusty.
- Varíme cca 30 min.
- Klobásu si nakrájame na kocky alebo kolieska a orestujeme na bravčovej masti (lepšie sa nám uvoľní chuť a aróma, keď klobásku opečieme), pridáme červenú mletú papriku a krátko orestujeme, pridáme nasekanú čili papričku zbavenú jadierok a odstavíme z ohňa. Pridáme ku kapustnici a varíme ďalších 10 minút.
- Zmiešame s mäsom.
- Pri podávaní servírujeme s kyslou smotanou, kto má rád.
Dúfame že sme Vás inšpirovali a tohtoročnú kapustnicu zvládnete ľavou zadnou.
Prajeme vám dobrú chuť!