Warning: Undefined array key "HTTP_X_WP_TEMPORARY" in /data/3/f/3fdcc1c7-624e-48bc-aa23-eec84800ad93/skandalwoman.sk/web/wp-config.php on line 69

Warning: Undefined array key "HTTP_X_WP_TEMPORARY" in /data/3/f/3fdcc1c7-624e-48bc-aa23-eec84800ad93/skandalwoman.sk/web/wp-config.php on line 70
Každý ju robí inak no všetci ju milujú. Pozrite si 3 základné variácie KAPUSTNICE a inšpirujte sa - Škandál ! Woman

Každý ju robí inak no všetci ju milujú. Pozrite si 3 základné variácie KAPUSTNICE a inšpirujte sa

Kapustnica patrí k tradičným štedrovečerným jedlám a mnohí si Vianoce bez nej nevedia predstaviť. Recepty na ňu sú však rôzne. Prinášame niekoľko tipov, ako uvariť kapustnicu trochu inak. Vyberte si z tradičných receptov, ktoré sú staré vyše sto rokov.

Na Slovensku bola kyslá kapusta spolu so zemiakmi jednou z hlavných potravín a nesmela chýbať ani na štedrovečernom stole. Iná však bola v katolíckych a protestantských obciach. Protestanti jedli mäsovú kapustnicu a dopriali si aj zabíjačkové jedlá. Katolíci na Štedrý deň jedli pôstnu kapustnicu. Prejdime teda na prvý recept:

Kapustnica s údeným mäsom

Ingrediencie:

  • 250 g údeného bravčového bôčika
  • 500 g kyslej kapusty
  • vodu
  • lyžicu mletej sladkej červenej papriky
  • lyžicu masti
  • štipku soli

Postup:

  • Údené mäso uvaríme do polomäkka.
  • Vyberieme z vody a pooberáme od kosti
  • Nakrájané na kocky ho vrátime do hrnca a pridáme kyslú kapustu
  • Tú musíme pokrájať na menšie kúsky
  • Na záver do kapustnice pridáme uvarené a pokrájané zemiaky.
  • Keď je mäso uvarené, kapustnicu zahustíme zápražkou, do ktorej primiešame osmaženú na masti mletú sladkú papriku
  • Polievku necháme prejsť varom a nakoniec ju osolíme

Tieto recepty pochádzajú z vyše storočnej kuchárky a žiadne hríby alebo slivky v nich nenájdete. Tie sa objavujú až v novších receptoch z 30. rokov minulého storočia. Iný kraj – iná kapustnica. Nikde inde na svete nenájdeme toľko receptov na polievku z kyslej kapusty, ako v krajine pod Tatrami.

Pôstna kapustová polievka

Ingrediencie:

  • 5 zemiakov
  • vodu
  • soľ
  • hrsť kyslej kapusty
  • 20 g hladkej múky
  • lyžicu konopného oleja

Postup:

  • Pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode
  • Keď sú zemiaky mäkké, do hrnca pridáme kyslú kapustu
  • Medzičasom urobíme riedku zápražku
  • Múku opražíme na konopnom oleji a zmes rozriedime trochou vody
  • Hotovú zápražku prilejeme do polievky a necháme prejsť varom

V každom kraji sa varieva vianočná kapustnica trochu inak. Napríklad na západnom Slovensku sa do nej pridávajú hríby, mäso, slivky a v niektorých rodinách aj smotana. Voňavá kapustnica v okolí Zvolena je nepredstaviteľná bez údených klobás. Na Orave ju pripravujú s hubami, údenou rybou, so smotanou a zemiakmi. V niektorých lokalitách na východnom Slovensku sa do vianočnej kapustnice pridáva pretlak, ryža a krúpy.

Tradičná kapustnica

Ingrediencie:

  • 1kg údeného kolena
  • 0,5 kg bravčového pliecka
  • 0,5 kg špikových kostí
  • 0,4 kg dobrej domácej údenej klobásy
  • 1 kg kyslej kapusty (musí byt naozaj dobrá – napríklad z trhu)
  • 80 g sušených hríbov (najlepšie domácich – nie z obchodu)
  • 0,3 kg cibule
  • 0,1 kg bravčovej masti
  • 20 g červenej mletej papriky (najlepšie kvalitnej maďarskej)
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 1ks čili papričky
  • 4 ks bobkového listu
  • 2 g celého čierneho korenia
  • 2 g nového celého korenia
  • 0,5 g celej rasce soľ – podľa potreby
  • 0,2 kg kyslej smotany

Postup:

  • Z údeného kolena, bravčového pleca, zo špikových kostí, z bobkového listu, celého nového a čierneho korenia si spravíme silný vývar. Varíme min. 3 hodiny.
  • Keď je vývar hotový, mäso nakrájame na kocky a tak isto aj koleno, ktoré oberieme, kožu z kolena nakrájame tiež na kocky, ktoré pridávame do kapustnice. Takto nakrájané mäso potom vložíme tesne pred koncom do kapustnice a chvíľočku povaríme.
  • Cibuľu si nakrájame na mesiačiky a orestujeme na bravčovej masti, pridáme rascu a opražíme dozlata.
  • Pridáme presekanú kyslú kapustu, aby sme v nej nemali dlhé kusy.
  • Kapustu nepremývame, len vytlačíme vodu, ktorú si odložíme a prípadne dochutíme kyslou vodou kapustnicu podľa potreby.
  • Po orestovaní aj kapusty a zmiešaní s cibuľou podlejeme hotovým vývarom, do ktorého pridáme aj sušené hríby, ktoré sme si pred tým namočili do vody a vložíme do kapusty aj s vodou, v ktorej sa namáčali (pre lepšiu arómu), nasekáme si cesnak nadrobno a tiež pridáme do kapusty.
  • Varíme cca 30 min.
  • Klobásu si nakrájame na kocky alebo kolieska a orestujeme na bravčovej masti (lepšie sa nám uvoľní chuť a aróma, keď klobásku opečieme), pridáme červenú mletú papriku a krátko orestujeme, pridáme nasekanú čili papričku zbavenú jadierok a odstavíme z ohňa. Pridáme ku kapustnici a varíme ďalších 10 minút.
  • Zmiešame s mäsom.
  • Pri podávaní servírujeme s kyslou smotanou, kto má rád.

Dúfame že sme Vás inšpirovali a tohtoročnú kapustnicu zvládnete ľavou zadnou.

Prajeme vám dobrú chuť!

ZDROJ: 52insk.com