Kým si v lete doprajeme lahodnú ľadovú kávu, v zimných mesiacoch volíme radšej chutné “latéčka” alebo flat white. Aký je rozdiel medzi studenou a teplou kávou? Neničí chladná teplota pozitívne vlastnosti kávy? Vedci tomu prišli na kĺb!
Štúdia, o ktorej hovoríme, bola publikovaná v časopise Scientific Reports a stoja za ňou výskumníci z Univerzity Thomasa Jeffersona vo Filadelfii. V článku sa okrem iného dočítate, že americkí experti porovnávali kyslosť a antioxidačnú aktivitu teplej a studenej kávy. Dobrú správu máme hlavne pre vyznávačov horúcej kávy. Ukázalo sa totiž, že jej pitie poskytuje pre náš organizmus vyššiu úroveň antioxidačnej aktivity.
Pre vysvetlenie uvádzame, že sa predpokladá, že práve antioxidanty sa podieľajú na často uvádzaných zdravotných pozitívach jedného z najobľúbenejších nápojov na svete. Jedná sa o prevenciu srdcových ťažkostí, cukrovky a s tým spojenú predčasnú smrť. Horúca káva je tak pre nás podľa tejto štúdie skutočne fajn. No, nie je to úžasná správa?
Jej teplota vás zase toľko páliť nemusí
Radšej ale ešte prehnane nejasajme. Autori štúdie v nej totiž sami uvádzajú, že sú potrebné ešte ďalšie výskumy, ktoré jasne potvrdia, že sila antioxidačných účinkov kávy sa dá merať podľa jej teploty, spôsobu a dĺžky varenia. V štúdii sa ďalej napríklad dočítame, že kyslosť kávy bola u tej studenej aj u tej teplej veľmi podobná.
Pritom staršie výskumy uvádzali, že tá studená je menej kyslá než teplá, a preto je vraj vhodnejšia pre naše zažívanie. Zrejme to ale nie je pravda. Podľa novej štúdie je tak hladina pH v studenej aj teplej kávy veľmi podobná a pohybuje sa v rozmedzí od 4,85 do 5,13. Takže ak ste kvôli vyššie uvedeným dôvodom radšej svoju obľúbenú šálku teplej kávy oželeli, robili ste to s najväčšou pravdepodobnosťou zbytočne.