Warning: Undefined array key "HTTP_X_WP_TEMPORARY" in /data/3/f/3fdcc1c7-624e-48bc-aa23-eec84800ad93/skandalwoman.sk/web/wp-config.php on line 69

Warning: Undefined array key "HTTP_X_WP_TEMPORARY" in /data/3/f/3fdcc1c7-624e-48bc-aa23-eec84800ad93/skandalwoman.sk/web/wp-config.php on line 70
Strava predstavuje 90% úspechu pri chudnutí: Jedzte týchto 24 potravín a zbavte sa tuku natrvalo - Page 2 of 3 - Škandál ! Woman

Strava predstavuje 90% úspechu pri chudnutí: Jedzte týchto 24 potravín a zbavte sa tuku natrvalo

5. Grapefruit
Grapefruit je jedným z najsilnejších prírodných spaľovačov tukov, ktoré môžete konzumovať. Spúšťa produkciu cholecystokinínu, ktorý potláča hlad.

Je tiež potravinou s „negatívnymi kalóriami“,čo znamená, že toto ovocie spáli viac kalórií ako samé obsahuje.

Okrem toho znižuje hladinu inzulínu a tým zabraňuje akumulácii tuku v organizme.

Mali by ste ho konzumovať počas raňajok alebo obeda. Prínos môžete získať aj z konzumácie jeho buničitej, no dodatočne neprisladzovanej šťavy.

6. Celozrnné potraviny
Vedci dokázali, že celozrnné potraviny môžu byť prospešné, ak ich konzumujete mierne. Nie však biele pečivo.

Mali by ste sa sústrediť na pohánku, ovos, hnedú a divokú ryžu, quinou, jačmeň či cícer.

Vedci zUniverzity Wake Forrestzistili, že mierna konzumácia celozrnných potravín znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení až o 21%.

Problém s bielením múky je, že proces rafinácie eliminuje otruby a klíčky, ktoré sú najvýživnejšími zložkami.

7. Losos
Losos má vysoký obsah živín, vrátane omega-3 mastných kyselín (4 gramy na 178 gramov lososa), ktoré zvyšujú funkcie mozgu a zlepšujú náladu.

Omega-3 kyseliny tiež utišujú zápaly a napomáhajú tráveniu, predchádzajú obezite a metabolickým ochoreniam.

Losos má tiež vysoký obsah proteínov a aminokyselín, ktoré ovplyvňujú účinnosť inzulínu a predchádzajú zápalom tráviaceho traktu.

Navyše je bohatý na jód, ktorý zlepšuje funkciu štítnej žľazy.

8. Hrozno
Hrozno má vysoký obsah phytonutrientov, ako sú fenoly a polyfenol, ktoré majú silné protizápalové vlastnosti. Výborne tie zabraňujú obezite, zápalom a metabolickým ochoreniam.

Americká asociácia pre cukrovkuuviedla, že polyfenoly v hrozne zlepšujú citlivosť na inzulín a zabraňujú oxidatívnemu stresu vyvolaného fruktózou.

Keďže je hrozno bohaté na kalórie a fruktózu, uistite sa, že konzumujete nie viac ako 1 až 1,5 šálky hrozna denne, čiže maximálne 150 až 200 gramov.

9. Sladký zemiak
Sladké zemiaky sa pridávajú k mnohým dezertom kvôli svojej prirodzenej prírodnej sladkosti. Majú vysoký obsah antioxidantov a protizápalových živín, ktoré podporujú zdravú funkciu očí, srdca a tráviaceho systému.

Sladké zemiaky sa vyznačujú nízkym glykemickým indexom, čo znamená, že cukor uvoľňujú do krvného obehu pomaly.

Ďalej zabezpečujú reguláciu cukru v krvi, pretože majú vysoký obsah vlákniny, ktorá udržiava tempo trávenia. Vytvára sa tak dostatok času na to, aby sa škroby premieňali v tráviacom trakte na jednoduché cukry.

Pre najlepšie účinky ich konzumujte varené, nie pečené, ani vyprážané.

10. Zelený čaj
Zelený čaj podporuje spaľovanie nadbytočného tuku a vyplavuje ho von z tela. To je aj tajomstvo japonských a čínskych ľudí,ktorí nikdy netrpia obezitou.

Kofeín a EGCG (Epigallocatechin gallate) sú dve zložky zodpovedné za tieto jeho vlastnosti.

Zelený čaj obsahuje dostatok kofeínu aj na zvýšenie aeróbneho výkonu svalov. EGCG ako antioxidant spaľuje tuky zvyšovaním množstva norepinefrínu– hormónu, ktorý rozkladá tukové bunky a premieňa ich na energiu.

11. Granátové jablko
Granátové jablko má vysoký obsah vitamínu C, vitamínu K, draslíka, kyseliny listovej, ako aj vlákniny.

Jeho vysoký obsah živín zvyšuje prietok krvi a zlepšuje výkon, takže sa často užíva pred tréningom.

Môžete ho konzumovať ako celok (teda presnejšie povedané dužinu z okolia jeho kôstok),piť ako šťavu alebo si zadovážiť extrakt vo forme doplnku stravy.

12. Vajíčka
Stredné veľké vajíčko obsahuje 161 mg cholesterolu, o niečo viac ako je polovica doporučenej dávky podľa USDA (amerického ministerstva poľnohospodárstva), či je približne 300 mg denne.

Napriek tomu nezvyšujú hladinu cholesterolu, pretože samotná pečeň produkuje viac cholesterolu než je uvedené množstvo. Navyše sa nedávno zistilo,že cholesterol v strave nijako neovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi.

Vajíčka sú tiež bohaté na bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny (zdravé tuky) a majú nízky obsah sacharidov i kalórií.

Štúdie ukázali, že vajíčka zvyšujú sýtosť a znižujú chuť do jedla.

13. Polievky
Zdravá polievka je veľmi prospešné jedlo, ktoré vás udrží sýtych a odvráti hlad.

Napriek tomu by ste sa mali vyhýbať polievkam so syrom alebo rôznym krémovým druhom, pretože sú bohaté na kalórie.

Za najzdravšie sa považujú vývary – či už zeleninové alebo mäsité.

14. Listová zelenina
Listová zelenina poskytuje pocit sýtosti a dobre pomáhajú pri chudnutí.

Mali by ste začať konzumovať viac špenátu, šalátové listy a ružičkového kelu, pretože majú vysoký podiel a vlákniny.

Okrem toho majú nízky obsah kalórií a sacharidov.

15. Jablčný ocot
Jablčný ocot sa môže riediť vodou a piť priamo alebo pridávať do šalátových dresingov.

Má nízky obsah kalórií a vysoký obsah kyseliny octovej, ktorá zabraňuje hromadeniu tuku v tele.

Znižuje tiež postprandiálnu glykémiu, čím zvyšuje citlivosť na inzulín v prípade diabetu typu 2.

16. Orechy
Orechy sú bohaté na bielkoviny, zdravé tuky (omega-3 mastné kyseliny) a vlákninu.

Mali by ste sa sústrediť na tie druhy, ktoré majú menej kalórií, ako napríklad kešu, mandle či pistácie. Vyhýbajte sa pekanovým a makadámovým orechom.

Jedna štúdia pozostávala z 65 dospelých s nadváhou (70% z nich boli pacienti s diabetom typu 2). Ľudia, ktorí konzumovali mandle o hmotnosti 100 gramov denne spolu so stravou o výške 1 000 kalórií denne, stratili o 7% viac telesnej hmotnosti než ostatní.

17. Chudé hovädzie mäso
Štúdie ukázali, že hovädzie mäso môže skutočne pomôcť pri chudnutí,pretože je bohaté na bielkoviny. Okrem toho znižuje chuť do jedla až o 60%.

Chudé hovädzie mäso má vysoký obsah železa, fosforu, zinku, bielkovín, vitamínu B12, vitamínu B6 a niacínu.

Na druhej strane je vedecky dokázané, že spracované mäso zvyšuje riziko ochorenia srdca a rozvoj rakoviny.

Článok pokračuje na ďalšej strane.